nedelja, 29. marec 2015

Merlot "bosc" - Piro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ta teden bom zaključil z enim izmed najboljših slovenskih merlotov. Le-ta izvira iz Goriških Brd izpod rok vinske kleti Piro. Kot sem že omenil, gre za vinsko klet, ki je znana po toplih in krepkih vinih. Imajo dve liniji: osnovno in višjo - "bosc". Slednjo linijo polnijo le ob najboljših letnikih in le za sorte chardonnay, cabernet sauvignon in merlot.

Pa se vrnimo k merlotu. Sem mnenja, da so v Sloveniji zelo dobre, če ne vrhunske, razmere za pridelovanje vin te sorte. To dokazuje tudi to vino. Po kvaliteti bi ga najlažje primerjal z Merlotom Capo D'Istria iz vinske kleti Vinakoper letnik 2009. Čeprav je tudi med njima kar opazna razlika.

Glavni adut tega vina je polno in krepko telo, ki ga lepa sadnost naredi izjemno pitnega. Čeprav so tanini še precej čvrsti in vino še zdaleč ni na vrhuncu, je že danes moč uživati v njem. Zagotovo pa bo čez dve leti užitek še toliko večji. Rad bi opozoril še na ceno, ki naredi to vino še bolj privlačno. Verjemite mi, ne bo vam žal.


Sorta: merlot
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Vinifikacija: Zorenje v 225l-skih barik sodčkih dve do tri leta.

Opis vina:
Vino je nekoliko neznačilne barve za merlot, saj je skoraj temno rubinasto. Aroma je izražena, globoka, po temnih gozdnih sadežih, vonjati je tudi lepo noto vanilje ter v ozadju nežno noto lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa, gosto, lepo sadno in že skoraj popolnoma uravnoteženo. Tudi tanini, ki jih je veliko, kot se spodobi za tako vino, potrebujejo še nekaj časa, da se omehčajo. Pookus je ekstremno dolg in saden; čudovit.

Na kratko: Vrhunski merlot, katerega čas šele prihaja. Razmerje med ceno in kvaliteto je izredno dobro.
Ujemanje s hrano: Ta merlot se lahko bori z zelo mastno in pikantno hrano. Odličen je tudi ob zelo zorjenih sirih.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."