četrtek, 26. marec 2015

Refošk - Rojac

Pozdravljen ljubitelj vina!

V prejšnjem postu sem napisal, da se to nedeljo začne festival malvazije v Portorožu. Zanimivo je, da bo en dan prej, torej v soboto, Svet refoška v Izoli. Človek bi mislil, da se lahko organizatorji zmenijo, da bi enega izmed festivalov prestavili na katerikoli drug vikend. Mogoče bi lahko tako povečali obisk in s tem prepoznavnost posameznega festivala. Kaj pa vem?! Mogoče se motim.

O refošku je bilo že kar nekaj napisnega na tem blogu. Če si spremljal moje prejšnje objave, potem že veš, da je tudi teran pridelan iz sorte grozdja refošk. Zato bo na tem festivalu tudi kar nekaj "kraševcev", ki bodo predstavili svoj teran.

Kot namig ti lahko povem, da se še posebej splača poizkusiti vzorce iz vinskih kleti Renčel, Čotar, Zidarich (vsi trije teran), Vinakoper, Santomas in Rojac (vsi trije refošk). Seveda pa velja enako, kot sem povedal pri prejšnji objavi. Veliko je vzorcev, ki jih še nisem poizkusil. Bom pa zelo vesel, če mi boš kakšnega predlagal. Seznam vseh razstavljavcev si lahko ogledaš na spodnji spletni strani.

https://www.facebook.com/OrangeWineFestival?fref=nf

No, posvetimo se zdaj današnjemu vinu. Gre za refošk osnovne linije iz vinske kleti Rojac. Pri slednji so zelo znani tudi po svoji "oranžni" malvaziji, ki je letos bila tudi prvi izbor obiskovalcev največjega in najbolj uglednega vinskega festivala v Sloveniji - Slovenskega festivala vina (SFV).

Kakšen je refošk? Z eno besedo: odličen. Z malo več besedami: odličen in za zelo dobro ceno. Meni trenutno najljubši refošk (govorim o letniku 2011 seveda). Lepa sadna aroma, dovolj poln, z ravno prav izraženo sortno kislino, ravno pravšnjimi tanini in z lepim zaključkom. Do vrhunskosti mu sicer manjka nekaj širine in telesa, kar je popolnoma razumljivo, saj gre za refošk iz osnovne linije. 

Več o vinu si lahko prebereš spodaj.


Sorta: refošk
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.78%
Vinifikacija: Vino je zorelo v 225l-skih barik sodčkih 12 mesecev.

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve z značilnimi vijoličastimi odtenki. Aroma je izražena, sadna, po temno rdečih sadežih (višnja, robidnica). V ustih je vino suho, sadno, kar polnega telesa in z ravno prav izraženo sortno kislino. Taninov je dovolj in so lepo žvečljivi. Pookus je srednje dolg in v stilu vina.

Na kratko: Odličen refošk, ki je na voljo za zelo dobro ceno. Ravno prav piten.
Ujemanje s hrano: Priporočal bi suhomesnate narezke, goveje in svinjske zrezke.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."