torek, 24. marec 2015

Gran Malvazija - Coronica

Pozdravljen ljubitelj vina!

To nedeljo se bo v Portorožu začel dvodnevni festival malvazije. Na njem bo svojo malvazijo predstavljalo več kot 50 vinarjev in na voljo bo kar 110 vzorcev vina te sorte. Če te bo pot zanesla tja, potem ti lahko priporočam, da poizkusi slovenske malvazije, ki so jih pridelali v vinskih kleteh Pucer iz Vrha, Bordon (letnik 2013 je že opisan v blogu), Korenika in Rojac (bolj ti priporočam letnik 2011, ki je oranžno vino). Od tujih vinarjev pa ti priporočam poizkusiti vzorce iz vinskih kleti Roxanich (oranžno Antico), Matošević, Franc Arman in Veralda. Seveda pa tudi jaz niti približno ne poznam vseh vin, tako da bi bil vesel tvojega priporočila. Sam se namreč festivala prvič po treh letih ne bom moral udeležiti. Če si zainteresiran, si lahko več o festivalu prebereš na spodnji povezavi.

http://www.malvazija.info/index.php

Čeprav bo na festivalu sodelovalo veliko vinarjev, zame najboljše sveže malvazije tudi tokrat ne bo. Če že nekaj časa spremljaš moj blog, potem veš, da je to Malvazija istarska iz vinske kleti Coronica. Tudi danes bom predstavil njihovo malvazijo, le da je ta zorela v lesenih sodih. Torej ne gre za popolnoma sveže vino.

Za to vino moram najprej povedati, da na izjemen način izraža svoj t.i. terroir. Grozdje raste na rdeči zemlji in to se vinu zrcali v obliki res bogate mineralnosti. To je tudi glavni adut vina, ki pa za moj okus ne dosega enake stopnje vrhunskosti, kot jo sveža malvazije. Seveda pa je tako stopnjo zelo težko doseči.

Več o opisu vina si lahko prebereš spodaj.


Sorta: malvazija
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Vino zori v lesenih sodih. Dolžina zorenja pa je odvisno od posamezne letine.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je izražena, široka, prepletajo se vonjave po zeliščih, lesu in malenkost tudi po medu. V ustih je vino suho, kljub letih zorenju v lesu izjemno sveže in ekstremno mineralno, srednje polnega telesa, z zelo redkimi mehurčki CO2. Kar me je zmotilo je, da se tudi pri nizki temperaturi vina, alkohol absolutno preveč čuti. Pookus je srednje dolg, zelo mineralen in osvežujoč.

Na kratko: Izredno mineralna malvazija, pri kateri se malce preveč čuti alkohol.
Ujemanje s hrano: Malvazija je vino, ki se najbolj poda k ribam in morskim sadežem. Tale bi se dobro podala tudi bolj začinjenim morskim jedem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."