ponedeljek, 3. avgust 2015

"Jama" - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pred nekaj časa sem na blogu predstavil Zanutov "Zakaj". Mogoče se še spomniš, da je šlo vino sorte sauvignonasse (bivši furlanski tokaj). No, v najboljših letnikih ko je kakovost grozdja dovolj dobra, pri Zanutovih pridelajo še "Jamo". Seveda pa je način pridelave tega vina bistveno drugačen od načina pridelave "Zakaja". 

Gre namreč za t.i. "oranžno" vino, ki pa ima poseben način pridelave, saj zori v inoks cisternah in ne v lesu, kot je to v navadi. Mogoče ravno zaradi tega vino deluje lažje in nima tako močnega priokusa maceracije, ki smo jo vajeni pri drugih oranžnih vinih. Odlikuje ga lepo izražena mineralnost, nažalost pa vina zmanjka pri zaključku, ki ni tako dolg. Še posebej je to zanimivo, ker je vino v ustih tako polno.



Sorta: sauvignonasse ali zeleni sauvignon
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Vinifikacija: Maceracija vina je trajala 20 dni. Vino je zorelo v inoks cisternah 11 mesecev in nato še eno leto v steklenici.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlato rumene barve. Aroma je srednje izražena, posebna, po medu in zrelih tropskih sadežih. V ustih je vino suho, z malenkostjo ostanka sladkorja (letnik 2010 je bil polsuh), z lepo mineralnostjo (zaradi tega deluje sveže), toplo in polnega telesa. Malenkost razočara zaključek, saj je krajši, kot bi človek pričakoval. Čutiti je tudi malenkost preveč alkohola.

Na kratko: Svojevrstno "oranžno" vino, ki ima polno telo in lepo mineralnost. Zaključek malenkost razočara.
Ujemanje s hrano: Zaradi posebnega okusa bi vino serviral k jedem s tartufi. Ker je malenkost slajše mislim, da bi se dobro ujelo tudi s praženimi jetrci.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."