sreda, 19. avgust 2015

Plasé - Piro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pomen besede plasé se skriva v latinščini. Njen prevod pa je nekaj več, nekaj boljšega. Kakšno vino pa se skriva za to besedo in ali je vredno njenega pomena? Gre za belo zvrst dveh mednarodnih sort chardonnayja in sauvignona. Ti dve sorti se med seboj zelo dobro dopolnjujeta, prva daje polnost in maslenost, medtem ko da druga živahnost in aromatičnost. To se dobro čuti tudi v tem vinu.

Če se že bral moj blog, potem najbrž veš, da so pri Pirotu znani po krepkejših vinih. Tudi vina iz njihove sveže linije imajo visoke alkoholne stopnje, saj grozdje trgajo zelo pozno (na meji prezrelosti). Tudi to vino v tem pogledu ni nobena izjema. Gre za krepkejše vino, ki pa je obdržalo vso svežino, ki smo jo navajeni pri svežih belih vinih. Za moj okus zelo dobro.



Sorti: chardonnay in sauvignon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alokoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Vino je 14 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je blede svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, sauvignonska, najbolj po listih paradižnika in papriki. V ustih je vino suho, uravoteženo, chardonnay mu da polnost in maslenost, sauvignon pa mu daje svežino in značilen kislinski oprijem. Prisotni so tudi drobni mehurčki CO2. Pookus je srednje dolg in chardonnayjevski.

Na kratko: Maslenost, polnost in svežina na en mah. Vino po mojem okusu.
Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k pečeni rački ali pa k ne preveč pikantnim piščančjim paprikašu.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."