sreda, 12. avgust 2015

Malvazija - Cigoj

Pozdravljen ljubitelj vina!

Tudi v Vipavski dolini je nekaj mojstrov malvazije in vinska klet Cigoj je zagotovo med njimi. Na vsakoletnem festivalu malvazije so tudi letos pobrali skorajda vse nagrade. Zmagali so v dveh kategorijah: najboljša macerirana malvazija in najboljši predikat iz malvazije. Tudi pri svežih so bili v samem vrhu, toda zmagali niso. Kako bi pa izgledalo, če bi vipavska klet pobrala nagrade v vseh kategorijah za tako rekoč "istrsko" sorto? 

Toda pri Cigojevih nimajo le dobrih malvazij. Tudi ostala ponudba je izjemna, še posebej bi izpostavil klarnico (avtohtona vipavska sorta), merlot (selekcija) in cabernet sauvignon (selekcija). Verjetno bom ta vina v bližnji prihodnosti predstavil tudi na blogu, za zdaj pa naj počivajo v kleti.

Pa pridemo še do najboljšega! Za ljubitelje dobre kulinarike (predvsem domače) nudijo na svoji turistične kmetiji Arkade v Črničah (Spodnja Vipavska dolina) še zelo okusno jedačo. Vse je domače in vse kar sem do zdaj tam jedel je bilo odlično. Izpostavil bi vrhunski domači pršut, pečene telečje ličnice in neverjetne rezance s kapunom.



Sorta: malvazija
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Vino je zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je zelo svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, nežna in sortna, najbolj po belem cvetju in zeliščih, v ozadju tudi citrusi. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, kljub kar visoki alkoholni stopnji zelo pitno, lepo uravnoteženo in sveže. Zaključi se s srednje dolgim in lepim pookusom. 

Na kratko: Ena izmed petih najboljših svežih malvazij pri nas. Zelo dobra cena glede na kakovost.
Ujemanje s hrano: Vino je odličen aperitiv v vročih dneh. Odlično se ujema z zgoraj omenjenimi rezanci s kapunom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."