petek, 7. avgust 2015

Chateauneuf-du-Pape - Clos des Brusquières

Pozdravljen ljubitelj vina!

Francija je država, ki bi jo največ ljudi povezalo z vinom. Že samo če pogledamo imena vin: šampanjec, bordojec (cabernet sauvignon), burgundec (modri pinot), vidimo zakaj.

Tudi Chateauneuf-du-Pape je zaščiteno ime za vino (fra. "AOC"). Ena od omejitev za to vino je, da prihaja iz istoimenske pokrajine, ki se nahaja nekoliko severneje od Avignona. Pokrajina sama spada pod vinorodni okoliš Dolina reke Rone (ang. "Rhone valley"). Avignon se je v zgodovino zapisal prav zaradi posebne stvari. Mesto je namreč med letoma 1309 in 1377 služilo kot papeška prestolnica. Od tukaj tudi del imena vina "Pape", ki v francoščini pomeni papež.

Za pridelavo vina je dovoljenih 18 sort, od katerih je polovica rdečih in polovica belih ter rozastih (npr. "clairette rose"). Še posebej zanimivo je dejstvo, da lahko sorte med seboj mešajo na katerikoli način. Torej je lahko v rdečih vinih tudi kakšna bela sorta in obratno (kot cviček, ja :)). Seveda pa to še ne pomeni, da se vinarji te svobode pri mešanju sort v veliki meri poslužujejo. V resnici je največ vin Chateauneuf-du-Pape rdečih zvrsti, v katerih dominira grenache.

Tudi pri vinu, ki ga predstavljam, ni nič drugače. Večji del vina predstavlja grenache, ki ga dopolnjujejo še tri druge rdeče sorte. Gre za zanimivo vino z svojevrstno aromo in polnega telesa. Vseeno pa te ob ceni malo stisne, saj mislim, da imamo v Sloveniji kar nekaj boljši vin, ki stanejo občutno manj.



Sorte: 60% grenache, 15% syrah, 15% mourvedre in 10% cinsault
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Vinifikacija: Polovica vina je zorela v inoks cisternah, polovica pa v velikih lesenih sodih (fra. "foudre").

Opis vina:
Vino je intenzivne temno rdeče barve. Aroma je posebna, v ospredju arome češenj v žganju in gozdnih sadežev, v ozadju zelišča in poper. V ustih je vino polno, uravnoteženo in sadno. Taninov je kar precej in so že lepo zreli. Alkohol je kar dobro skrit za telesom. Pookus je lep in v stilu vina, topel.

Na kratko: Zelo dobra rdeča zvrst. Za ime odšteješ kar nekaj evrov.
Ujemanje s hrano: Odlično se prilega pikantnemu bifteku na žaru, ali pa jelenjem hrbtu, prav tako na žaru.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."