torek, 27. oktober 2015

Pinela - Guerila (letnik 2013)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Že kar nekaj časa je minilo, od kar sem nazadnje na blogu predstavil pinelo. Naneslo je tako, da je bila tudi zadnja in pravzaprav edina pinela, ki sem jo na blogu predstavil, pridelana v vinski kleti Guerila. Le-to in današnjo loči le letnik pridelave.

Pri Petričevih so tako kot pri kar nekaj drugih kleteh spremenili način pridelave vina. Vsa vina že nekaj časa pridelujejo biodinamično. Rezultat tega so vina nižjih alkoholnih stopenj in posledično so vina postala bolj pitna, lažja.

Pinela je slovenska avtohtona sorta, ki uspeva le v Vipavski dolini. Vina te sorte krasi manj kompleksa a prijetna sadna aroma. V ustih so navadno lažjega telesa in delujejo precej mehko. Večinoma so to sveža vina in le-ta so lahko dobra alternativa za aperitiv. Poglejmo, kako se je odrezala ta pinela.



Sorta: pinela
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 9,22 €
Vinifikacija: Po šesturni maceraciji je vino na lastnih kvasovkah devet mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je zelo svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, sortna, najbolj po zrelih hruškah in citrusih. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, sadno, s prijetno, igrivo kislino in majhnimi, ravno prav gostimi mehurčki CO2. Pookus je srednje dolg in prijetno osvežilen.

Na kratko: Referenčna pinela. Za tiste, ki vedo, kaj od sorte pričakovati.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Služi lahko kot odličen aperitiv, lahko pa tudi spremlja morske hladne predjedi, npr. hobotnico v solati.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."