nedelja, 3. januar 2016

Sinefinis (Rose) - Ferdinand in Gradisciutta

Pozdravljen ljubitelj vina!

Že se piše leto 2016 in začel bom s predstavitvijo zanimivega penečega vina. Gre za plod sodelovanja dveh vinskih kleti iz nasprotnih strani Gorških Brd - vinske kleti Ferdinand iz slovenske strani in vinske kleti Gradisciutta iz italijanske strani oz. Collia. Rezultat je penina s simbolnim imenom "Sinefinis", ki pomeni "brezkončna". Trenutno so v kleteh pridelali dve vrsti penine pod tem imenom: "Rebolium", ki je izključno iz rebule, in "Rose", ki je v največji meri iz modrega pinota. Obe so pridelani po klasični oziroma šampanjski metodi z dolgim zorenjem na lastnih kvasovkah (najmanj 24 mesecev).

Že pred nekaj časa je bilo moč slišati, da bi bilo dobro, če bi vinarji iz Goriških Brd in Collia združil moči. Predvsem pri oglaševanju in predstavitvi tega območja. Dejansko gre za isto vinorodni okoliš, saj hribe in doline ne moramo ločiti z državnimi mejami. Povezovanje je zagotovo dobra poteza, a bo potrebno paziti, da bomo svojo nacionalno identito ohranili in bili na njo ponosni.


Sorte: 70% modri pinot, 20% chardonnay in 10% rebula
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: zelo suho (brut)
Alkoholna stopnja: 12.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 22,0 €
Metoda pridelovanja: klasična oz. šampanjska

Kratek opis:
Vino je barve rozastega zlata. Aroma je izražena, prepletajo se arome tropskih in rdečih gozdnih sadežev. V ustih je vino zelo suho, z drobnimi in gostimi mehurčki ter osvežilno kislino. Odhod je precej dolg in zelo osvežilen.

Ujemanje s hrano: To penino lahko postrežemo kot aperitiv ali kot spremljavo lahkim hladnim predjedem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."