sreda, 13. januar 2016

Carsus - Štoka

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes bom predstavil zelo zanimivo rdečo zvrst iz vinske kleti Štoka. Slednja se nahaja v Krajni vasi na Krasu. Poreklo vina se nahaja tudi v njegovem imenu. Carsus je namreč starorimska beseda za to pokrajino.

Vino je zvrst cabernet sauvignona, merlota in refoška (torej terana). Vsaj pet let je zorelo v rabljenih hrastovih sodih. Prav zaradi tega je razvilo svojo edinstveno aromo in okus. Zelo se namreč čuti čokolado in tudi vanilijo. Žal si ne morem pomagati, da glede tega ne bi bil malo skeptičen. Niti dolgo zorenje pa ni uspelo prikriti značilne kisline terana. Tako vino pokaže svoje poreklo, poleg tega pa kislina daje vino živahnost in pitnost.



Sorte: cabernet sauvignon, merlot in refošk (teran)
Letnik: 2007
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.3%
Poreklo: Kras, Slovenija
Cena: 15,37 €
Vinifikacija: Vino je dobrih pet let zorelo v rabljenih hrastovih sodčkih. Po ustekleničenju je vsaj še eno leto počivalo v steklenici.

Opis vina:
Vino je intenzivno temno rubinaste barve, za teran značilnimi vijoličastimi odtenki. Aroma je srednje izražena, prevladuje vonj po čokoladi in zrelih gozdnih sadežih, v ozadju je čutiti tudi vanilijo. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z značilno teranovo kislino. Prav tako kot na nosu, tudi v ustih prevladuje čokolada. Tanini so že dovolj mehki. Odhod je srednje dolg, rahlo grenak in pusti v ustih pookus po čokoladi in vaniliji.

Na kratko: Zanimiva pitna rdeča zvrst, ki kljub dolgem zorenju v lesu kaže svoje poreklo.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Čeprav vinar k vinu priporoča rdeče meso in kraški pršut, sem mnenja, da se bi vino veliko boljše ujelo s čokoladnimi sladicami  v kombinaciji z gozdnimi sadeži (npr. čokoladni sufle z malinino kremo).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."