torek, 19. januar 2016

Il Bosco - Tenimenti d'Alessandro

Pozdravljen ljubitelj vina!

Syrah zagotovo ni najbolj znano sortno vino, ki prihaja iz Toskane. Vseeno pa so tudi v delih te pokrajine odlični pogoji za pridelavo vina te sorte. To potrjujejo tudi številne zelo visoke ocene znanih vinskih kritikov.

Čeprav se dolina reke Rone v Franciji smatra za domovino syraha, pa legenda o njegovem poreklu pravi nekoliko drugače. Iz sinonima za sorto (shiraz) se namreč sklepa, da sorta izvira iz starodavnega mesteca Shiraz v Iranu. Le-to je včasih veljalo za vinsko središče Irana in vina iz okolice tega mesta so slovela kot najboljša na Bližnjem vzhodu. Težko je verjeti, da danes v isti pokrajini uradno ne pridelajo niti kapljice vina več.

Še besedica o obeh različicah poimenovanja te sorte. Ime syrah je originalno poimenovanje sorte, ki ga uporabljajo Francozi. Ime shiraz pa se je začelo uporabljati po vzponu vin te sorte iz Avstralije. Otoka, kjer je ta sorta najbolj zastopana med vsemi rdečimi.

Il Bosco je syrah, ki predstavlja srednji kakovostni razred te sorte v kleti Tenimenti d'Alessandro. Gre za čudovito uravnoteženo vino polnega telesa in lepih ter čistih arom. Zaradi tega mislim tudi, da cena glede na kvaliteto ni pretirana (tudi za slovenske razmere). Zelo primerno je tudi za staranje, saj bo zdržalo vsaj še dekado.


Sorta: syrah
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: 25,0 € (v kleti)
Vinifikacija: Po 20-dnevni maceraciji je vino najprej 12 mesecev zorelo v barik sodčkih nato pa še 24 mesecev v 32-hektolitrskih lesenih sodih.

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Aroma je izražena, izredno čista, po temnih gozdnih sadežih (najbolj po borovnicah skoraj borovničevi marmeladi), v ozadju tudi po zeliščih in črnem popru. V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno (borovnice, črni ribez, tudi višnje). Je izredno uravnoteženo, presenetljivo mehko za sorto, za katero so značilne višje kisline. Taninski oprijem je širok in še vedno zelo čvrst (vino še ni na vrhuncu). Odhod je dolg in v ustih pusti lep pookus po zrelih gozdnih sadežih.

Na kratko: Referenčen syrah, ki pa še ni popolnoma na vrhuncu. Če boš kdaj v Toskani, ti toplo priporočam, da ga poizkusiš.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je odlično za spajanje s težjo in pikantnejšo hrano, kot je na primer: goveji biftek v poprovi omaki.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."