Znova nadaljujem z opisom izleta po Toskani. Do 1. dela opisa prideš tako, da klikneš tukaj.
Montepulciano je še eno izmed čudovitih srednjeveških toskanskih mest. Nahaja se nekje na pol poti med Cortono in Montalcinom. Prav s slednjim že od vekomaj poteka rivalstvo, kje se prideluje boljše vino. Montepulciano je namreč središče D.O.C.G. podregije Vino Nobile di Montepulciano. Osnova za istoimensko vino je, tako kot za chianti in brunello di Montalcino, sorta grozdja sangiovese. Zanimivo, da se Vino Nobile prideluje že precej dlje kot Brunello.
Mimogrede, Italijani imajo tudi sorto grozdja montepulcaino, ki pa ga ne smemo povezovati z zaščitenim vinom Vino Nobile di Montepulciano. Pravzaprav ni jasno, kako je sorta grozdja sploh dobila takšno ime, saj okoli istoimenskega mesteca sploh ne raste.
Piazza Grande na vrhu Montepulciana |
Obiskali smo najbolj poznano vinsko klet v podregiji - Avignonesi. Ime v Toskani veliko pomeni in to smo v tej kleti tudi spoznali. Milo rečeno, vina so zelo draga. Kar pa je še hujše; v nekaterih vinotekah so bile cene njihovih vin nižje kot v sami kleti.
Motiv iz vinske kleti Avignonesi |
Je pa obisk kleti vreden že zaradi tega, da poizkusiš vino "Occhio di Pernice" Vin Santo di Montepulciano. To je toskanska različica slamnatega vina, ki je pridelana izključno iz sorte sangiovese. Tako vino dobi dodatni naziv - "Occhio di Pernice" (prevod: oko jerebice). Vino po stiskanju rozin kar 10 let zori v malih 25- in 50-litrskih lesenih sodih. Rezultat je nekaj tako posebnega in nebeško dobrega, da ostaneš brez besed. Je skoraj tako gosto kot med, ponuja arome po orehih v žganju, suhih slivah, rjavem sladkorju in zeliščih, polnega telesa, lepo uravnoteženo in z novo definicijo tega, kaj je dolg pookus. Cena za 0.375 litrsko steklenico je nekaj več kot 200 €.
Degustacija je plačljiva in za pokušnjo štirih vzorcev vas bo stala cca. 20 € na osebo.
Do naslednje objave o Toskani (4. del) lahko prideš tako, da klikneš tukaj.
Do naslednjič ...
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.
"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."