četrtek, 21. januar 2016

Toskana (3. del - Montepulciano)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Znova nadaljujem z opisom izleta po Toskani. Do 1. dela opisa prideš tako, da klikneš tukaj.

Montepulciano je še eno izmed čudovitih srednjeveških toskanskih mest. Nahaja se nekje na pol poti med Cortono in Montalcinom. Prav s slednjim že od vekomaj poteka rivalstvo, kje se prideluje boljše vino. Montepulciano je namreč središče D.O.C.G. podregije Vino Nobile di Montepulciano. Osnova za istoimensko vino je, tako kot za chianti in brunello di Montalcino, sorta grozdja sangiovese. Zanimivo, da se Vino Nobile prideluje že precej dlje kot Brunello. 



Mimogrede, Italijani imajo tudi sorto grozdja montepulcaino, ki pa ga ne smemo povezovati z zaščitenim vinom Vino Nobile di Montepulciano. Pravzaprav ni jasno, kako je sorta grozdja sploh dobila takšno ime, saj okoli istoimenskega mesteca sploh ne raste. 


Piazza Grande na vrhu Montepulciana
Pravila za pridelava Vina Nobile di Montepulciano so manj stroga kot tista za pridelava Brunella. Sangioveseja mora biti najmanj 70%, 10%-20% je lahko sorte canaiolo nero, preostanek pa lahko zapolnijo lokalne rdeče sorte (npr. mammolo). Vino v kleti zori dve leti (tri leta, če je riserva), od tega vsaj eno leto v hrastovih sodih. No, vseeno pa večina vinarjev vino prideluje izključno iz sangioveseja, saj so prav ta vina najbolj kvalitetna in cenjena.

Obiskali smo najbolj poznano vinsko klet v podregiji - Avignonesi. Ime v Toskani veliko pomeni in to smo v tej kleti tudi spoznali. Milo rečeno, vina so zelo draga. Kar pa je še hujše; v nekaterih vinotekah so bile cene njihovih vin nižje kot v sami kleti.


Motiv iz vinske kleti Avignonesi
Čeprav ne morem reči, da vina niso kvalitetna pa po mojem mnenju ne upravičijo svojih cen. Še najbolj nas je med suhimi vini navdušila rdeča zvrst "Desiderio" (85% merlota in 15 % cabernet sauvignona). 

Je pa obisk kleti vreden že zaradi tega, da poizkusiš vino "Occhio di Pernice" Vin Santo di Montepulciano. To je toskanska različica slamnatega vina, ki je pridelana izključno iz sorte sangiovese. Tako vino dobi dodatni naziv - "Occhio di Pernice" (prevod: oko jerebice). Vino po stiskanju rozin kar 10 let zori v malih 25- in 50-litrskih lesenih sodih. Rezultat je nekaj tako posebnega in nebeško dobrega, da ostaneš brez besed. Je skoraj tako gosto kot med, ponuja arome po orehih v žganju, suhih slivah, rjavem sladkorju in zeliščih, polnega telesa, lepo uravnoteženo in z novo definicijo tega, kaj je dolg pookus. Cena za 0.375 litrsko steklenico je nekaj več kot 200 €.

Degustacija je plačljiva in za pokušnjo štirih vzorcev vas bo stala cca. 20 € na osebo.

Do naslednje objave o Toskani (4. del) lahko prideš tako, da klikneš tukaj.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."