torek, 5. januar 2016

Akord - Šturm (magnum, letnik 2005)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ob pričakovanju novega leta smo si s prijatelji privoščili kar nekaj odličnih vin. Zelo težko bi izbral najboljšega, ampak če bi že moral, bi se odločil za Akorda. Macerirano belo zvrst (oranžno vino) iz traminca, rumenega muškata in kraljevine iz Bele krajine.

Trenutno so oranžna vina zelo aktualna in zdaj jih pridelujejo že v precej vinskih kleteh. Vendar iz osebnih izkušenj lahko povem, da je neoporečnost večine teh vin milo rečeno vprašljiva. Najpogostejša napaka, ki ta vina spremlja, je oksidacija, ki je po mojem skromnem mnenju vinar v vinu ne bi smel dovoliti. Treba je priznati, da so ta vina zelo popularna, ker vinarji z različnimi certifikati (biološko pridelano, ekološko pridelano) jamčijo sonaravno delo v vinogradu in kasneje v kleti. Kar pa večina pivcev ne ve je, da tudi mnogi drugi vinarji, ki vina pridelujejo po klasični metodi, pridelujejo vina sonaravno. Vendar tega ne obešajo na veliki zvon.

Kaj pomeni beseda magnum v naslovu? To pomeni, da je bilo vino polnjeno v 1.5 litrske buteljke. Vinarji to počnejo zato, ker vino v večjih v steklenicah boljše zori. Zato je pri nekaterih vinarjih praksa (še posebej sem to opazil v Toskani), da je magnum dražji od dveh buteljk istega vina.

Steklenic akorda iz letnika 2005 počasi zmanjkuje. Buteljk že nekaj časa ni več, medtem ko je bilo magnumov, ko sem tega kupil, le še nekaj. Če ga že imaš oziroma ti ga bo uspelo pridobiti, pa ti toplo priporočam, da ga odprtega pustiš v hladilniku vsaj kakšen dan. To vino res potrebuje nekaj časa, da se predstavi v pravi luči. 

Če pa ti tega letnika ne uspe pridobiti, pa je zagotovo dobra novica, da je letnik 2009 (med tema dvema letnikoma vina niso pridelali) tudi odličen. Njegovo predstavitev najdeš tukaj.



Sorte: 60% traminec, 30% rumeni muškat in 10% kraljevina
Letnik: 2005
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Bela krajina, Slovenija
Cena: 40,0 €
Vinifikacija: Maceriranje vseh treh sort skupaj 6 dni. Nato zorjenje v hrastovih sodih 3 leta.

Opis vina:
Vino je intenzivno zlate barve. Aroma je zelo izražena, najprej je čutiti muškat, takoj za njim traminec (neverjetno koliko sortnosti se je ohranilo), v ozadju še veliko suhega sadja in mineralov – božansko. V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno, toplo (ne preveč), krepko, a dovolj sveže in zelo mineralno, tako da je lepo pitno. Nekaj je tudi taninov, ki so mehki. Zelo lepo zaokroženo. Zaključi se z dolgim odhodom, ki nas opominja, da smo pravkar popili nekaj enkratnega.

Na kratko: Avtorsko macerirano belo vino, ki ga bi brez zadržkov priporočil tudi tistim, ki načeloma vin tega tipa ne marajo.

Ocena:


Ujemanje s hrano: Vino tako posebnega okusa je odlično za spajanje k hrani, ki je prav tako po okusu edinstvena (npr. tartufi, jetrca, jedi z orientalskimi začimbami, ...).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."