ponedeljek, 25. januar 2016

Sauvignon "Breg" - Marof

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po dolgem času se vračam spet v Slovenijo. Nadaljeval pa bom pravzaprav skoraj tam, kjer sem ostal, v Prekmurju pri vinski kleti Marof in njihovi liniji Breg. Po chardonnayju iz te linije bom danes bolj podrobno predstavil še njihov sauvignon.

Že v objavi o chardonnayju sem nakazal, da je sauvignon po kvaliteti vsaj za eno stopničko višje. Po mojem mnenju gre namreč za enega najboljših v Sloveniji. Všeč mi je, kako so se v vinu tudi po daljšem zorenju v lesenih sodih in barikih obdržale vse glavne lastnosti te sorte. Poleg tega pa je vino polno, kar precej kompleksno in lepo strukturirano. Čeprav je že zdaj lepo pitno, mislim, da se bo še nekaj časa v steklenici lepo razvijalo.

Sorta: sauvignon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 15,76 €
Vinifikacija: Vino 18 mesecev zori v velikih hrastovih sodih in 225-litrskih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve in ne popolnoma čisto (vino ni filtrirano). Aroma je lepo izražena, zelo sortna, v ospredju bezeg, v ozadju pa tudi značilna ostra svežina (paprika in listi paradižnika). V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno, nekaj je tudi maslenosti in mineralnosti, z ravno prav izraženo kislino, ki poudari karakter sorte. Odhod je dolg in lepo očisti usta.

Na kratko: Referenčen strukturiran sauvignon, ki navdušuje z ohranjeno sortnostjo. Dobro razmerje med kvaliteto in ceno.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k piščančji paelli, zelo dobro bi se ujel tudi z beluši. Z veseljem bi si ga privoščil v petek zvečer kot nagrado po napornem tednu. 

Do naslednjič ...

1 komentar:

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."