torek, 1. marec 2016

Modri pinot "Rubellus" - Kogl

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po Simčičevem polnem in krepkem modremu pinotu se danes posvetimo rose-ju pridelanem izključno iz te sorte. Vina tega stila postajajo vse bolj priljubljena in najbolj prijajo med vročimi poletnimi dni, ko pride do izraza njihova svežina in lahkotnost. Njihova barva je lahko barva lososa, čebulna in svetlo rdeča ter vsi odtenki vmes. Barva tega vina je določena že s samim imenom, saj "Rubellus" v latinščini pomeni rdečkasto. 

Vinska klet Kogl se nahaja nad Veliko Nedeljo blizu Ormoža. Glavni mož kleti g. Franci Cvetko velja za enega izmed tistih, ki je pomagal štajerski vinorodni okoliš spraviti na svetovni zemljevid. V kleti slovijo po zelo natančno pridelanih svežih vinih in med njimi se najde ogromno zanimivih sort, ki jih prideluje le redko kdo (npr. ranina, auxerrois in sämling).


Na sprednji etiketi steklenic sortnih vin najdemo napis "Mea culpa" (sl. prev. Moja napaka). S tem nam hoče vinar povedati, da je za vsebino steklenice (v dobrem ali slabem) "kriv" on sam.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 7,20 €
Vinifikacija: Žal bolj podrobnega opisa ni. Večina vina je do ustekleničenja zorela v inoks cisternah, nekaj pa ga je zorelo tudi v lesenih sodih. 

Opis vina:
Vino je manj intenzivne svetlo rdeče barve. Aroma je srednje izražena, po svežem rdečem sadju (jagode in maline), tudi mineralnosti je nekaj. V ustih je vino srednje polnega telesa, ne popolnoma suho in z obilico kar velikih mehurčkov. Tudi tukaj prevladuje rdeče sadje (maline in jagode), poudarek je na svežini. Odhod je srednje dolg, osvežilen in v ustih pusti prijeten pookus po rdečih sadežih. 

Na kratko: Preprost rose, ki navduši s svežino in sadnostjo. Priporočam ob toplih poletnih dnevih ter nočeh.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi se odlično ujemalo k poletnim solatam (tudi z morskimi sadeži), zelo dobro pa bi služilo tudi kot aperitiv.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."