četrtek, 17. marec 2016

Brunello di Montalcino "riserva" - Fattoria dei Barbi

Pozdravljen ljubitelj vina!

Moram reči, da me je to vino nekoliko presenetilo. Med našim obiskom te pokrajine smo poizkusili več različnih brunellov in si s tem vsaj do neke mere tipizirali okus. Brunello ima med vsemi D.O.C. in D.O.C.G. suhimi vini v Italiji predpisano najdaljše minimalno zorenje v lesenih sodih. Zato ni čudno, da v vinih tipično prevladujejo sekundarne in terciarne arome.

No, tale je drugačen. Večji poudarek je na elegantnosti, sadnosti in primarnih aromah. Tudi barva je svetlejša in manj intenzivna. Vse to je atipično, še posebej za "riservo". Vendar pa vino zaradi teh lastnosti deluje bolj sveže in je zato tudi bolj pitno.



Sorta: sangiovesse
Letnik: 2007
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Toskana, Italija
Cena: 35,0 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino tri leta zori v različnih lesenih sodih (od 225l-skih barikov do velikih sodov iz slavonskega hrasta). Vino gre v skladu s predpisanimi pravili iz kleti šele po šestih letih od trgatve. 

Opis vina:
Vino je manj intenzivne barve granatnega jabolka. Aroma je srednje izražena, presenetljivo sadna za brunello, zrele češnje in višnje, v ozadju črn poper in rahla nota lesa ter dima. Nekoliko pogrešam tiste značilne note po usnju, podrasti ..., ki dajejo tem vinom dodatno širino in kompleksnost. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, toplo, uravnoteženo, prevladujeta višnja in poper. Taninski oprijem je širok in tanini so žametni. Pookus je kar dolg, saden in malenkost pogreni. 

Na kratko: Bolj eleganten brunello srednje polnega telesa, ki v ospredje postavlja sadnost ter primarne arome.

Ocena:


Ujemanje s hrano: Vino je izredno primerno za spajanje z rdečim mesom. Tradicionalno se zelo lepo ujame s florentinskim steakom. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."