torek, 22. marec 2016

Sivi pinot - Tilia

Pozdravljen ljubitelj vina!

Današnje vino je zagotovo eno izmed najbolj poznanih svežih belih vin pri nas. Jasno je, da do takega statusa ne prideš s povprečno kvaliteto vina. Čeprav moram priznat, da me je eden izmed letnikov sivega pinota (ne spomnim se več kateri) razočaral. No, letnik 2015 ponudi prijetne sadne arome (tokrat bolj zrele) in obilico svežine v ustih, ki je podprta s prijetno kislino. Vse kar si moderen ter ne preveč zahteven ljubitelj vina želi.

Vinska klet Tilia se nahaja v vasici Potoče, ki je nekje na sredini Vipavske doline. Čeprav pridelujejo tudi druga vina, pa za paradnega konja veljata modri in sivi pinot - zato tudi nadimek "hiša pinotov".

Mislim, da je vinska klet Tilia v morju pomladitev etiket v zadnjih dveh letih naredila večji korak naprej. Nova etiketa je minimalistična in res okusno dizajnirana. Poleg tega pa zaradi uporabe barv, ki jih ne uporablja nihče drug, buteljka preprosto skoči iz police.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Vipavska dolina, Slovenija
Cena: 8,97 €
Vinifikacija: Vino je 4 mesece zorelo v inoks cisternah na finih drožeh.

Opis vina:
Vino je bledo limonaste barve. Aroma je srednje izražena, sadna, vonjati je arome po zrelih jabolkah, citrusih in hruškah. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo, s prijetno kislino in obilico drobnih mehurčkov. Prevladujejo zreli citrusi in jabolka. Odhod je dolg in zelo osvežilen.

Na kratko: Osvežilen sivi pinot za poletne dni. Vseeno bi si želel malo več kompleksnosti, kljub temu da gre za sveže vino. 

Ocena:

Ujemanje s hrano: Odličen aperitiv toda zelo dobro se ujame tudi z morsko hrano in solatami. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."