torek, 8. marec 2016

Renski rizling - Verus

Pozdravljen ljubitelj vina!

Domovina renskega rizling je na meji med Francijo in Nemčijo, na obeh bregovih reke Ren. Alzacija v Franciji in Mosel, Pfalz ter Rheingau v Nemčiji so vinorodni okoliši, ki so najbolj povezani s pridelavo te sorte. Sorta zelo dobro odraža terroir pokrajine, kjer raste, in zato ni nenavadno, da se vina iz teh pokrajin precej razlikujejo.

Renski rizling ne uspeva najboljše v toplejših podnebjih, zato je v Sloveniji zasajen le na vzhodu - od Bele krajine na jugu do Prekmurja na severu. Zaradi sortno višjih kislin so vina zelo primerna za staranje - tudi tista lažja vina. Med zorenjem v steklenici nekatera vina razvijejo značilno aromo po petroleju. Prednost renskega rizlinga pa je tudi boljša odpornost na mraz in primernost za razvitje plemenite plesni - bortritisa. Zato ne preseneča, da so nekatera najbolj prestižna predikatna vina pridelana iz te sorte.  


Sorta: renski rizling
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 8,97 €
Vinifikacija: Vino je 3 mesece zorelo na finih drožeh v inoks cisterni.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne limonaste barve z zelenimi odtenki. Aroma je sorto izražena in široka. Prepletajo se vonjave po jabolkah, citrusih, kremenu in zeliščih ter značilna aroma bortritisa - plemenite plesni. Razvila se je že tudi rahla nota po petroleju, ki je značilna za to sorto. V ustih je značilna kislina uravnoteženo z malenkostjo ostanka nepovretega sladkorja. Vino je srednje polnega telesa, z drobnimi mehurčki in mineralno. Prevladujejo jabolka in citrusi, v ozadju je poleg kremna čutiti tudi noto po petroleju. Pookus je srednje dolg, osvežilen in dobro očisti usta.

Na kratko: Zagotovo eden najboljših suhih renskih rizlingov v Sloveniji. Za ljubitelje sorte. Odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k vsem vrstam jedi iz perutnine. Zelo dobro bi se ujelo s pečenko gosko ali ocvrtim piščancem.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."