četrtek, 31. marec 2016

Amarone della Valpolicella - Borelli

Pozdravljen ljubitelj vina!

Amarone della Valpolicella je tako kot npr. Brunello italijansko vino in za katerega veljajo stroga pravila D.O.C.G. Grozdje mora prihajati iz istoimenske pokrajine (Valpolicella), ki se nahaja v okolici Verone in torej spada pod vinorodni okoliš Benečija (ital. Veneto). Vino je rdeča zvrst lokalnih sort grozdja. Najpogosteje se uporabljajo naslednje tri: corvina (te mora biti 45%-95%), rondinella (5%-30%) in molinara.

Vino se prideluje po t.i. "passito" metodi, na podoben način kot se drugod po Evropi (tudi v Sloveniji) pridelujejo slamnata vina. To pomeni, da grozdje po trgatvi sušijo na soncu ali v za to posebno pripravljenem prostoru, tako da se jagode izsušijo. Trajanje sušenja je odvisno od tega, kakšen stil vina želimo pridelati. Amarone je načeloma suho ali pa ima malenkost več ostanka nepovretega sladkorja, medtem ko je Recioto zelo sladko. Po navadi se grozdje trga malenkost prej kot vino redne trgatve, zato da so kisline višje. To še posebej velja za Recioto, pri katerem vino potrebuje visoke kisline, da je kljub visoki stopnji nepovretega sladkorja uravnoteženo.

Vino po fermentaciji najmanj eno leto zori v barik sodčkih. Procent novega lesa pa se razlikuje od vinske kleti do vinske kleti. Po stilu je vino običajno polnega telesa in ima značilne arome po kuhanem rdečem sadju ali rdečem sadju namočenem v žganju ter čokoladi. Tista najboljša pa ponudijo tudi vonjave po usnju, kavi in tobaku. Ker vsebuje sušeno grozdje več sladkorja pa to pomeni, da imajo vina kar visoko vsebnost alkohola.

Zagotovo je to zelo zanimivo vino in če imaš možnost, ti priporočam, da ga poizkusiš. Gre za eden izmed najbolj znanih vinskih proizvodov iz Italije in zaradi metode pridelave se razlikuje od "tradicionalnih" vin.



Sorte: corvina, rondinella, molinara
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Benečija, Italija
Cena: 14,99 € (Hofer)
Vinifikacija: Natančnih podatkov žal nisem našel. Vino je bilo pridelano po "passito" metodi in je vsaj eno leto zorelo v hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je izražena, globoka, prevladujejo zreli gozdni sadeži (robidnice), rdeči sadeži (češnje, češnje v žganju), v ozadju še nota lesa in temne čokolade. V ustih je vino suho, uravnoteženo, srednje polnega telesa, toplo, gosto, prevladujejo sadje in čokolada. Taninski oprijem je srednje širok in tanini so žametni. Odhod je dolg, topel in saden, vendar za malenkost preveč pogreni.

Na kratko: Zelo dobra rdeča zvrst, ki pa jih manjka nekaj tiste kompleksnosti, ki je značilna za to vino. Vseeno zelo dobro razmerje med kvaliteto in ceno.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino se lepo ujame z rdečim mesom in divjačino. Postregel pa bi jo tudi k manj sladki čokoladno - češnjevi torti.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."