četrtek, 3. marec 2016

Rebula - Edi Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes bodo spet prišli na svoj račun ljubitelji krepkih in v lesu zorjenih belih vin. Sinonim za ta stil vina v Sloveniji so Goriška Brda in Edi Simčič je zagotovo eden od mojstrov tega sloga. 

Letnik 2011 je bil kvalificiran kot eden najboljših in zaznamovalo ga je vroče in suho poletje. Vendar pa se včasih zgodi, da se pri vinarjih, ki delajo tako krepka bela vina, taki letniki ne izkažejo najbolj. Problem je, da grozdje zaradi konstantnega sonca doseže visoke stopnje sladkorja, preden se v njem vsi ostali okusi popolnoma razvijejo. To se čuti v vinu, predvsem tako, da deluje v ustih vroče.

Sicer pri tem vinu to ni tako pereč problem, vseeno pa se začne na žalost ob malo višji temperaturi alkohol čutiti na jeziku. Kljub temu da stopnja alkohola ni zares visoka - 13.5%. Vseeno pa ta malenkost (vsaj mene) zmoti ravno toliko, da ne morem v vinu popolnoma uživat.

Vino se kljub petim letom starosti še vedno odlično drži in bo najverjetneje uspešno kljubovalo zobu časa še nekaj let. Če imaš mogoče kakšno buteljko, ti priporočam, da jo v kleti pozabiš še za 5 let. V tem času bo mineralnost prevzela še večjo vlogo v vinu. Zaradi tega bo kljub starosti delovalo bolj sveže in tudi elegantnejše. Spomnim se, da sem pred tremi leti odprl steklenico letnika 2002. Vsebina le-te še do danes ostaja eno najboljših belih vin, kar sem jih poizkusil.



Sorta: rebula
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 17,90 €
Vinifikacija: Vino zori v 225l-skih barik sodčkih (od tega 15%-20% novih sodov) 10 mesecev.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je manj izražena, prepletajo se vonjave po jabolkah, lesu, zeliščih in mineralih. Razvilo se je tudi že nekaj medenih not. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo, toplo (pri malo višji temperaturi je alkohol malo preveč čutiti) in slano. Svežino mu daje močna mineralnost. Les je dodal tudi nekaj taninov. Odhod je dolg, topel in dobro očisti usta.

Na kratko: Zelo dobra rebula s poudarjeno slanostjo in mineralnostjo. Do odličnosti pa ji manjka predvsem malo elegance.

Ocena: 

Ujemanje s hrano: Vino kar kliče po hrani. Postregel bi ga k pečenem tuninem steaku po siciljansko (z malenkost čilija).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."