ponedeljek, 14. marec 2016

Chardonnay - Marjan Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ko sem si ogledoval ocene, ki jih je znan ameriški vinski kritik James Suckling podal vinom Marjana Simčiča, me je najbolj presenetila ocena, ki jo je dobilo to vino - 94 točk od 100-ih. Presenečen sem bil zaradi tega, ker je to vino osnovne linije in zelo redko se zgodi, da bi vina takega stila dobila tako visoko oceno. Poleg tega pa je vino iz letnika 2014, ki je bil (vsaj v Sloveniji) eden najslabših.


Vendar pa pri kleteh, ki imajo več linij vina, slaba kvaliteta letnika nujno ne pomeni slabše kvalitete vina osnovne linije. Zgodi se namreč, da je letnik preslab za pridelavo vin višjih linij (v tem primeru "selekcije" in "Opoke") in se grozdje, ki je običajno namenjeno za vina višje kakovosti, uporabi kar za vino osnovne linije. Kar pomeni, da so ob slabih letnikih vina osnovne linije lahko pridelana iz boljšega grozdja in je zaradi tega kvaliteta višja.


Še vedno pa se je v vinu ohranil odraz letnika (ne na slab način). Aroma je značilna za hladnejša podnebja (več je arome po jabolkah kot po tropskih sadežih) in tudi kislina je višja. Vseeno pa je občutiti kvaliteto grozdja, ki je predvsem iz lapornatih vinogradov v vino prinesla lepo mineralnost. Ta daje vinu kompleksnost. Poleg tega pa je vino tudi nekaj časa zorelo na finih drožeh in ima zaradi tega polnejše telo in bolj kremasto teksturo. Vseeno pa moram povedati, da je za moj okus kislina preveč izražena in mi vino zato ne deluje popolnoma harmonično. Opozoriti moram tudi na dejstvo, da se je vino po enem dnevu hranjenja v hladilniku opazno razdišalo. Torej priporočam, da ga spiješ na dan, ko ga odpreš.



Sorta: chardonnay

Letnik: 2014
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 9,40 €
Vinifikacija: Maceracija je trajala od 12 do 24 ur, nato je vino na finih drožeh 6 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:

Vino je srednje intenzivno limonasto rumene barve. Aroma je diskretna, sadna (zelena jabolka, hruške in citrusi), v ozadju zelišča in minerali. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z redkimi drobnimi mehurčki in z malo bolj izraženo kislino ter malenkost kremasto teksturo (zaradi zorenja na finih drožeh). Prevladuje lepa mineralnost, zelena jabolka in citrusi. Odhod je kar dolg in osvežujoč. 

Na kratko: Strukturiran primerek svežega chardonnayja, ki pa ima za moj okus preveč izraženo kislino.


Ocena:


Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Ponudil bi ga k jedem, ki so nekoliko bolj slane, na primer k piščančjo ruladi s slanino ali k dobro zorjenem kraškem pršutu.  


Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."