sreda, 14. januar 2015

Pod stolpom - Conrad Fürst & Sohne

Pozdravljen ljubitelj vina!

Čas je za prvo belo vino letos. Gre za štajersko zvrst šipona, sauvignona in belega pinota iz vinske kleti Conrad Fürst & Sohne. Zaradi imena slednje se porajajo sledeča vprašanja. Zakaj ima ime kleti avstrijski prizvok? Ali je to sploh slovensko vino? 

No, zgodba je taka. Fürstovi so bili na koncu 19. in v začetku 20. stoletja zelo pomembna družina na Ptuju. Bili so tudi znani pridelovalci vina. Med drugo svetovno vojno pa so vse svoje imetje v Sloveniji izgubili. Šele s postopkom denacionalizacije, ko je Slovenija postala samostojna država, so dobili del svojega imetja nazaj. Torej gre za vino iz Slovenije, za njim pa stoji avstrijski "know-how", za katerega je v večini zaslužen avstrijski enolog Alois Gross. Tudi sami se vidijo kot slovensko podjetje s sedežem v Sloveniji. Zaradi tega je tudi na buteljki z belo barvo napisano:


Ta steklenica vina nadaljuje dolgo vinogradniško tradicijo evropskih razsežnosti, ki jo je Conrad Fuerst ustanovil leta 1821 na najboljših legah Štajerske. Na sončnih terasah danes uspevajo vina, ki svoje poreklo odsevajo v mnogih odtenkih.

Gerhart C. Fürst                                   Alois Gross

Moram povedati, da prvi vtis, ki ga je naredilo to vino, ni bil dober. Aroma ni bila čista, nekako po zatohlem, mogoče celo po bekslu. Lahko da je bila slaba le ta steklenica. Skoraj sem že obupal nad njo, vendar se je čez nekaj časa (4 ure) ta "nečistost" razdišala. O aromi, ki je ostala, lahko govorim samo s superlativi. Tudi okus in pookus sta bila zelo všečna.


Sorte: 55% šipon, 25% sauvignona in 20% belega pinota
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je kombinirano zorelo v inoks cisternah in velikih hratsovih sodih približno šest mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve z zelenkastimi odtenki. Aroma je bila sprva nečista, po zatohlem, mogoče tudi po bekslu. No, ko se je razdišalo, je bila zgodba dugačna. Vonjati je citruse, jabolka in drugo sadje. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, lepo mineralno, z živahno kislino, ki lepo dopolnjuje celoto. Pookus je v stilu vina, srednje dolg in zelo osvežujoč.

Na kratko: Zelo dobra zvrst, ki ima lepo aromo in je izredno mineralna. Z zelo osvežujočim odhodom.
Ujemanje s hrano: Testenine z bolj začinjene omakami in perutnina. Zelo prija tudi sam.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."