petek, 16. januar 2015

Šipon - Verus

Pozdravljen ljubitelj vina!

Naslednja dva posta bosta posvečena dvema odličnima šiponoma. Oba prihajata iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ampak spo vinifikaciji precej razlikujeta. Mogoče je kdo kdaj slišal za vina sorte "furmint". To je mednarodno ime za šipon.

Šiponu kot sorti se je v Sloveniji veliko časa delala krivica. Veljalo je namreč prepričanje, da se s to sorto ne da pridelati vrhunski vin. Večinoma se je uporabljal za količino v zvrsteh in kdor je videl šiponov grozd ve zakaj. Sam sem namreč že videl kakšnega vsaj 2 kg težkega.   

Madžari so šiponov potencial odkrili veliko pred nami. Predstavlja namreč največji delež najbolj znanega madžarskega vina - tokaja. Zadnja leta pa se tudi v Sloveniji s šiponom dela odlično. Pridelujejo se vrhunska vina različnih stilov: predikati, zorjena ter sveža vina.

Šipon, ki ga bom predstavil v tem postu, prihaja iz vinske kleti Verus. Vina iz slednje so že kar pogosta tema tega bloga. In šipon je po mojem mnenju njihovo najboljše belo vino. Prav zanimiva je vinifikacije, saj majhen delež (10%) zori v barik sodčkih, ostalo pa v inoks cisternah.


Sorta: šipon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Zorenje 3 mesece na finih drožeh, 90% v inoks cisternah, 10% v barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve z zelenimi odtenki. Aroma je izražena, vonjati je zrela
 jabolka in citruse, v ozadje tudi zelišča ter nekaj lesa. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z nekaj ostanka C02 in nepovretega sladkorja ter z živahno sortno kislino. Pookus je srednje dolg in osvežujoč; čutiti jlimone.

Na kratko: Odličen, referenčen svež šipon. Toplo priporočam.
Ujemanje s hrano: Priporočam vse ribe na žaru (sladkovodne in morske) ali pa kot aperitiv. 

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."