nedelja, 11. januar 2015

Modri pinot - Verus (letnik 2012)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Od bolj žalostnih tem iz prejšnjega posta na lepše. Posvetimo se zelo dobremu rdečemu vinu iz Štajerske. Slednje me je presenetilo s svojo polnostjo, sadnostjo in mehkim vendar konkretnim taninskim oprijemom. Povedati moram, da se je moje prepričanje v dobro delo vinske kleti Verus s tem vinom še bolj utrdilo. 

Vino najprej preseneti s svojevrstno barvo. Ne moremo reči (tudi v narečju), da je "črno". Takoj lahko ugotovimo, da vino ni iz Primorske. Mogoče so to v kleti tudi želeli. V ustih ga odlikujejo sadnost in mehkost taninov. Ti dve lastnosti ga naredita lepo pitnega, vendar istočasno tudi resnega. Zagotovo je to zame najboljše rdeče štajersko vino, kar sem ga do zdaj poizkusil.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Žal podatki ne obstajajo. Sumim, da je vino zorelo v velikih hrastovih sodih in da je bila (zaradi barve vina) maceracija nekoliko krajša (3-5 dni).

Opis vina:
Vino je barve višnjevega soka. Aroma je izražena, po rdečih sadežih (brusnice) in višnjevem kompotu, skratka čudovita. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo in lepo sadno. Taninov je nekaj in le-ti so lepo mehki. Pookus je saden, dolg in lep.

Na kratko: Čudovit lažji, vendar zato nič manj resen modri pinot. Pravo nasprotje primorskim vinom iste sorte.
Ujemanje s hrano: Svinjska pečenka, jagenjček in kozliček ter srednje zorjeni siri.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."