sreda, 21. januar 2015

Capo D'Istria Merlot - Vinakoper (letnik 2009)

Pozdravljen ljubitelj vina!

V blogu je predstavljenih že veliko dobrih vin, nekaj odličnih, a le peščica izjemnih. Sledeča buteljka zagotovo spada v zadnjo kategorijo. V vinski kleti Vinakoper so poleg izvrstnega shiraza, ki sem ga že opisal, pridelali še izjemen merlot. Obe vini so iz najbolj prestižne linije Capo D'Istria.

Ime za sorto naj bi izhajalo iz francoske besede za kosa (ptič): "merle". Ugiba se, da zaradi skoraj črne barve grozdja. Dobre merlote odlikujejo mehkoba, svežina in sadnost. Ker je v vinogradu dokaj nezahtevna sorta in pa zaradi njegove priljubljenosti, je merlot ena izmed treh najbolj razširjenih sort na Svetu. Toda vin samo iz merlota ni tako veliko, kot bi človek pričakoval. Pogosto se uporablja za pridelavo rdečih zvrsti. Še posebaj se dobro ujame s cabernet sauvignonom.

Kot sem že omenil, dober merlot odlikuje mehkoba, svežina in sadnost. Toda za izjemnost to ni dovolj. Vino je izjemno, ko sta aroma in okus raznovrstna oziroma kompleksna. Mislim, da je ta merlot dosegel kar zavidiljivo stopnjo kompleksnosti. Nenazadnje o tem priča tudi zlata medalja iz svetovnega prvenstva merlotov. Naj za konec omenim še ceno (okoli 21), ki je za vino takšne kakovosti, zelo dobra.


Sorta: merlot
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Vinifikacija: Po razcepljanju se vino macerira 18 dni. Po biološkem razkisu vino tri leta zori v 225l-skih barik sodčkih. Nato do ustekleničenja zori še v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je temne bordo barve z intenzivno temno rdečimi odtenki. Aroma je izražena, opojna, široka: v ospredju višnje v žganju, nato črni ribez in usnje; v ozadju temna čokolada. V ustih je vino suho, polnega telesa, uravnoteženo, diskretno sadno, z žametnimi tanini. Odhod je zelo dolg in čudovit.  

Na kratko: Izjemen, kompleksen merlot za velike priložnosti. Zelo dobra cena glede na kakovost.
Ujemanje s hrano: Steaki in biftki na različne načine ter divjačina. Lepo se poda tudi bolj zorjenim sirom.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."