nedelja, 18. januar 2015

Šipon "Ilovci" - Dveri-Pax

Pozdravljen ljubitelj vina!

Kot sem obljubil v prejšnji objavi, sledi predstavitev še enega izjemnega šipona. Toda od kje izraz šipon prihaja? Tega še vedno ne vemo. Mogoče iz francoske besedne zveze "ci bon" (tako dober), mogoče pa iz besede "šip", ki pomeni motiko za okopavanje vinograda.

To vino prihaja iz vinske kleti Dveri-Pax. Slednjo ima v lasti benediktanski red Admont iz Avstrije. So ena izmed največjih kleti na Štajerskem in njihova vina (posebej bela) konstantno držijo kvaliteto na zavidljivi ravni. V blogu sem že opisal njihov sveži sauvignon, ki je za moj okus eden najboljših v Sloveniji.

Toda kaj pomeni beseda "Ilovci" v imenu vina. To je znana lega v Ljutomersko-Ormoških goricah, ki velja kot ena najboljših za šipon. Tako vso grozdje za to vino prihaja iz vinogradov na tej legi. Vino zori v velikih hrastovih sodih in tako pridobiva na polnosti in kompleksonsti. Vendar prava kvaliteta tega vina je ta, da kljub daljšem zorenju v lesu ni izgubilo mladosti in svežine.


Sorta: šipon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Vinifikacija: Vino je zorelo na drožeh v velikih hrastovih sodih 18 mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo rumene barve. Aroma je lepa, srednje izražena, v ospredju zrele hruške in jabolke, v ozadju citrusi in nežna nota lesa. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, mineralno, masleno in z malenkostjo ostanka CO2 ter s prijetno sortno kislino. Odhod je dokaj dolg in lepo osvežilen. Najboljši je dobro ohlajen.

Na kratko: Odličen šipon, ki poleg polnosti nudi še svežino in mineralnost. Toplo priporočam.
Ujemanje s hrano: Kosa se lahko tudi z bolj močnimi jedmi, kot je svinjina, jagenjček in kozliček. Dovolj piten, da ga lahko pijemo tudi brez spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."