petek, 23. januar 2015

Chardonnay - Edi Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

(27.12.2015) Vino sem pred kratkim spet odprl in me je znova očaralo. Po mojem mnenju je to eden najboljših treh slovenskih chardonnayjev. Toplo priporočam!

Chardonnay jnajbolj razširjena sorta na Svetu. Tudi v Sloveniji uspeva v vseh vinorodnih okoliših. Čudno, da je to šele druga buteljka te sorte, ki jo opisujem na mojemu blogu. Mimogrede to je tudi druga buteljka iz vinske kleti Edi Simičič. Slednje odpiram le ob bolj posebnih priložnostih. Je pa res, da jže dan, ko odprem kakšno buteljko iz te kleti, poseben.

Že ko sva bila s punco pred približno dvema letoma prvič na degustaciji v Vipolžah (Goriška Brda), sem se na lastne oči prepričal o natančnosti, sistematičnosti in perfekcionizmu pri pridelavi vin v tej kleti. Na te mestu moram dodati, da naju je s punco res pozitivno presenetila gostoljubnost, ki sva jo bila deležna na degustaciji. S tem ne mislim druge vinarje grajat. Veliko je takih, ki so nas zelo toplo sprejeli v njihov dom.
  
Naj povem, da vsa ali pa večino vin iz te kleti odlikujejo polnost okusa in lepa mineralnost. Vsa bela vina zorijo slabo leto v malih barik sodčkih. S tem dosejo, da les ne prevlada nad sortnostjo, ampak doda k kompleksnosti oziroma širini vina.

Tudi tale chardonnay je v stilu drugih vin te kleti. Dovršen, krepak, zelo mineralen, maslen in mineralen. Toda samo ti pridevniki ne naredijo temu vinu pravice. Zato bom napisal, da gre verjetno za enega najboljših chardonnayjev v Sloveniji. Vino za velike priložnosti in za izbrano družbo. Verjetno bo zdržal vsaj še desetletje.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Vinifikacija: Zorenje vina v 225l-skih barik sodčkih okoli 11 mesecev.

Opis vina:
Vino je skoraj zlate barve. Aroma je sprva zadržana, vonjati je les in dim. Čez nekaj časa se odpre, takrat pridejo v ospredje vonji po zrelih tropskih sadežih in zeliščih. V ustih je vino suho, krepko, polnega telesa, lepo masleno, perfektno uravnoteno. Zelo mineralno. Pookus je zelo dolg in lep; ostane okus po grenivki.

Na kratko: Mojstrsko dovršen, krepak chardonnay, ki ga toplo priporočam. Referenčen.
Ujemanje s hrano: Morska hrana intenzivnejšega okusa. Ne bi se ga bal postreči tudi k bolj močnim mesnim jedem, kot je svinjina in drobnica.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."