nedelja, 25. oktober 2015

Izbrani teran - Boris Lisjak

Pozdravljen ljubitelj vina!

Ena izmed buteljk, ki v večjih trgovinah najbolj pade v oči, je zagotovo steklenica Oskarja Kogoja. V tej najpogosteje najdemo Lisjakov izbrani teran. Pametna marketinška poteza, ki Lisjakova vina loči od ostalih. Toda nas vinoljubce precej bolj od steklenice zanima vsebina ...

Lisjakov teran sem že večkrat poizkusil. To je vino, ki se precej razlikuje glede na letnik pridelave. Verjetno kdo misli, da je to slaba stvar. A naj ti postavim dve vprašanji. Ali je vsako leto enako dobro vreme za pridelavo vina? Ali je grozdje vsako leto enako zdravo? Jasno da ne, kvaliteta vina je odraz kakovosti letine grozdja. Moje mnenje je, da vino, ki je vsako leto skorajda enakega okusa, vonja, itd., preprosto ni naravno (pošteno).

Priporočam, da izbereš letnik 2012, saj je malenkost bolj poln in zaokrožen od letnika 2013.


Sorta: refošk
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.9%
Poreklo: Kras, Slovenija
Cena: 15,4 €
Vinifikacija: Sedemdnevni maceraciji sledi enoletno zorenje v hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je sortno temno rubinaste barve s temno rdečimi odtenki. Aroma je nekoliko zaprta, manj izražena, po zrelem gozdnem jagodičevju (črni ribez), v ozadju je nežna nota lesa. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, sveže, tudi malenkost mineralno, z značilno kislino in z zelo redkimi drobnimi mehurčki CO2. Taninov je manj in so ravno prav zreli. Pookus je srednje dolg, saden in osvežujoč.

Na kratko: Lep primer bolj strukturiranega terana, ki pa je obdržal vse značilnosti sorte.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Teran se mi vedno znova zdi najboljša spremljava za jedi iz kislega zelja in repe. Tega si predstavljam kot odličnega kompanjona segedin golažu.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."