torek, 20. oktober 2015

Sivi pinot - Vinakoper

Pozdravljen ljubitelj vina!

Situacija: V manjšem supermarketu stojiš pred kratko vrsto vinskih polic. Potrebuješ vino, ki ga boš postregel ob večerji. Časa za vožnjo do večje trgovine ni. Kaj narediti, kako izbrati? 
V takšnem položaju se včasih tudi sam znajdem. Najprej odmislim vsa vina v litrskih steklenicah, tista so za "špricer". Takoj odpade polovica vin. Potem odštejem še rdeča vina, saj tokrat potrebujem belo vino. Izbor se ponovno razpolovi, preostane le še četrtina steklenic. Na vsaki pregledam, kdaj je bil letnik trgatve in vidim, da je večina vin stara že skoraj pet let. Le-te odmislim. Podobno naredim tudi z vsemi vini letnika 2014. Na koncu izbiram le še med tremi steklenicami. 

Katero vzeti? Na to vprašanje v tistem trenutku ni pravega odgovora. Vzamem eno, tako rekoč "na blef". Tokrat izberem sivi pinot iz vinske kleti Vinakoper (linija Izbrane lege - selekcija). Doma ga odprem in z občutkom olajšanja ugotovim, da se nisem slabo odločil. Še posebej, če upoštevam, kakšno možnost izbire sem imel.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.0%
Poreklo: Slovenska Istra, Slovenija
Cena: 5,69 €
Vinifikacija: Opravljena je kratka hladna maceracija nato vino do stekleničenja zori v 500l-skih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne, svetlo zlate barve z jantarnimi odtenki. Aroma je sortna, po kontinentalnem sadju (jabolkah). V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, nekaj je tudi maslenosti. Sprva deluje mehko, ampak ko se otopli, je čutiti malenkost preveč izraženo kislino. Pookus je precej kratek, a všečen. 

Na kratko: Prijeten sivi pinot, ki za svojo ceno nudi zadostno mero kakovosti.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Postregel bi ga k manj začinjenim jedem, na primer k piščančjim prsim na žaru.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."