ponedeljek, 12. oktober 2015

Modri pinot "bq" - Šturm ( 100. objava! )

Pozdravljen ljubitelj vina!

Za jubilejno 100. objavo sem se odločil, da predstavim vino sorte, ki mi je vse bolj pri srcu. Zakaj? Zaradi raznovrstnosti. Iz modrega pinota se pridelujejo tako elegantna vina nižjih alkoholnih stopenj kot tudi krepka vina polnega telesa in širokega taninskega oprijema. Odvisno od pogleda vinarja na sorto in pa tudi od področja, kjer jo pridelujejo. Velja, da je tako kot vsi pinoti, zelo zahteven za gojenje. Zaradi tanke kožice je namreč manj odporen na naravne dejavnike (dež, insekte, itd.). 

V naši ljubi Sloveniji je kljub njeni majhnosti, različnih slogov vin te sorte ogromno. Šturmov modri pinot, ki ga danes opisujem, definitivno spada med krepke modre pinote. V vročem letniku 2011 je vinarju iz Bele krajine uspelo pridelati vino s kar 15.0% alkohola. To je kar impresiven podatek za to sorto. Za ta dosežek je bilo potrebno veliko potrpežljivosti in najbrž tudi lepo mero sreče. Prezrelost grozdja se čuti tako na nosu kot v ustih. Vendar pa vino ni izgubilo sortnosti. Je pa res, da je vino še precej mlado. Še nekaj časa bo moralo miniti, da bo na vrhuncu.



Sorta: modri pinot
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.0%
Poreklo: Bela krajina, Slovenija
Cena: 18,60 €
Vinifikacija: Vino je bilo zorjeno v barik sodčkih (zato tudi "bq" v imenu).

Opis vina:
Vino je rubinaste barve s temno rdečimi odtenki (precej temno za modri pinot). Aroma je sortna, po prezrelih črnih češnjah, višnjah in kar precej pikantna (poper). V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno, še nekoliko grobo, a že precej uravnoteženo. Taninov je dovolj, a je vino še preveč trpko. Pookus je zelo dolg in saden.

Na kratko: Ekstremen primer modrega pinota, ki se bo v najboljši luči pokazal šele čez kakšno leto.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi ponudil k počasi pečeni svinjski krači. Alternativno bi si ga upal postreči tudi ob pikantnem divjačinskem golažu.

Do naslednjič ...

2 komentarja:

  1. »Življenje je prekratko, da bi pili slabo vino«, se glasi pregovor, ki ga je avtor zapisal v svojem prvem blogu meseca novembra 2014. leta.
    Dobro vino – iz dosedanjih objav lahko zaključimo, da so avtorju ljuba predvsem bela suha vina Primorske vinorodne dežele. Pri tem še posebej izstopa, da so vsa vina – izjeme je mogoče prešteti na prste ene roke – suha.


    »Kdor ne pije vina ob hrani, je zagotovo prikrajšan za marsikateri užitek…«
    Avtor daje hrani pomembno mesto. Doseganju užitkov, ki nam jih lahko nudi kombiniranje vina in hrane, je namenjena posebna rubrika »ujemanje s hrano«. Avtor na enem mestu zapiše »Da ugotovimo, katero vino nam ob kateremu siru in nasploh hrani ustreza, moramo biti eksperimentalni in poizkušati z različnimi kombinacijami.«


    »To pišem, da bi opisal vina, ki sem jih poizkusil, in drugim nekoliko olajšal izbiro.«
    Pokušanje je pri vinu najpopolnejši vir informacij. Znanje in izkušnje so tiste, ki pomagajo pokuševalcu vina, da svoje subjektivno občutenje izrazi s kar se da jasno in objektivno oceno. Avtor se tega zaveda, zato je njegov namen le pomagati pri izbiri vina, medtem ko je končna ocena vedno prepušča posameznemu pokuševalcu.

    Ugotavljam, da avtor bloga uspešno uresničuje namen, ki si ga je zastavil na samem začetku.

    Na naslednjih 100 objav in več!

    WZ

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danes imam malo več časa, tako da se lahko bolje posvetim vašemu kometarju.

      1. Res je, suha vina so mi najbolj pri srcu. So najbolj pitna in najboljša za spajanje s hrano. Sladkor velikokrat skrije kakšno pomankljivost vina, medtem ko vina brez ostanka povretega sladkorja ne morejo skriti ničesar. Seveda so tukaj izvzeta vina posebne kakovosti oz. predikati.

      2. Drži tudi, da na blogu prevladujejo primorska vina. Vendar to še ne pomeni, da so mi vina iz drugih vinskih dežel manj pri srcu. Šipon na primer je ena izmed mojih najljubših sort.
      V obzir je potrebno tudi vzeti, da se v vzhodni Sloveniji prideluje majhen procent rdečih vin, ki pa predstavljajo "na palec" polovico opisanih.

      Še enkrat bi se rad zahvalil za izčrpen komentar. Vesel bi bil, če bi bilo na blogu debat o vinu več.

      Upam, da boste še naprej uživali ob prebiranju bloga. Sam se bom potrudil, da bo vsebina čimbolj zanimiva, poučna in informativna.

      Lep vinski pozdrav!

      Izbriši

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."