sreda, 21. oktober 2015

Teden restavracij - Oštarija

Pozdravljen ljubitelj vina!

Z zadnjim petkom, 16.10., se je pričel jesenski teden restavracij. V desetih dneh si lahko v eni od 87-ih vrhunskih restavracij privoščiš promocijski degustacijski meni po ceni 14 €. Seznam restavracij lahko najdeš tukaj.

Letos sva se s punco odločila, da obiščeva Oštarijo v Dolenjskih Toplicah. V tej gostilnici sva nekajkrat že bila in vsakič sva bila zelo zadovoljna. Ampak v Oštarijo se ne vračava samo zaradi odlične hrane, vračava se zaradi celotne izkušnje. Prijetnih pogovorov z natakarji, intimnega ambienta, všečne vinske karte in dejstva, da me na koncu večera ni strah računa. Poleg tega pa človek ugotovi, da vsi zaposleni (kuharji in strežba) uživajo v opravljanju svojega dela.

Najprej je na mizo prišel pozdrav iz kuhinje: domača jetrna pašteta na marmeladi iz kutine in posuta s koščki suhih sliv. Odlična kombinacija, ki je še povečala apetit.
Nato je sledila hladna predjed: dimljen som na dva načina; rahlo pogret somov file z barvno okro in somov namaz odet v bučko. Družbo so jim delali korenčkov pire in pire iz zelene ter solata iz črne redkvice, posuta z ocvrtim korenčkom. Kot posebna začimba pa je vse skupaj spremljal kostanj. Čudovito.



Glavna jed ...
Kot glavna jed so sledile svinjske ličnice v zeliščni omaki, na pireju iz muškatne buče. Poleg je bila še karamelizirana rdeča pesa posuta s konopljinimi semeni. Konkretna jed, ki je bila za moj okus malenkost preveč intenzivnega okusa.
Za sladico je sledil duet. Na eni strani vroči koruzni vlivanci z lešniki in vanilijevo kremo, na drugi pa tris v kozarcu (borovničeva krema, smetane in vaniljina krema). Slednja je bila še posebej dobra.


... in sladica

Seveda so nama ob hrani družbo delala tudi vina. Ob predjedi sva se krepčala s sivim pinotem iz Pleterske kartuzije. Moram priznati, da naju le-ta ni pretirano navdušil.
Pri glavni jedi sva poizkusila Silverijev rdeči Tenor; lažjo, pitno in elegantno zvrst iz merlota in cabernet franca.
Ob sladici sva si privoščila še kozarec nekega Francoza ter rdečega Sutorja. Z lahkoto je bil boljši slednji.


Tudi tokrat naju v Oštariji niso razočarali. Hrana je bila odlična in s punco sva se v gostilni počutila prav domače. Toplo priporočam obisk vsakomur, ki se znajde na temu koncu Slovenije.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."