nedelja, 7. december 2014

Akord - Šturm (letnik 2009)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Oranžna vina. Za laika bi njihovo pridelavo lahko opisali tako: dolga maceracija (vsaj 3 dni) in nato zorjenje na drožeh v hrastovih sodih (vsaj 1 leto). Prednost teh vin je, da je za njihov obstoj potrebno veliko manj žvepla, saj z dolgo maceracijo in dolgim zorjenjem v lesu iz droži potegnejo veliko naravnih konzervansov. Zaradi tega in načina dela v vinogradu, so skoraj vsa oranžna vina ekološko pridelana.

O smiselnosti in kvaliteti oranžnih vin je bilo že veliko napisno. Tradicionalisti so ponavadi proti oranžnim vinom, saj v teh vinih ni čutiti sortnosti. Vendar pa novosti ne morajo soditi ljudje, ki imajo že v začetku predsodke. Sam sem mnenja, da tudi predikatna vina ne izražajo sortnosti, pa vendar jih ti isti ljudje kujejo v zvezde (seveda tista res kakovostna).

Izpostavil bi, da je težje pridelati dobro oranžno vino kot dobro belo ali rdeče vino na tradicionalen način. To je tudi eden izmed razlogov, da so oranžna vina precej draga. Seveda pa je treba napisati, da imajo oranžna vina res svojevrsten okus, tako kot npr. tartufi, jetrca, ... Predlagam, da vsak poizkusi kvalitetno oranžno vino in si sam oblikuje mnenje.

Buteljka, ki jo predstavljam, zagotovo sodi v sam vrh oranžnih vin. Ne samo oranžnih, tudi belih vin nasploh. Gre za belokrajnsko zvrst rumenega muškata, traminca in kraljevine. Od tod izvira tudi vzdevek tega vina: "suhi predikat". 

Naj kot opombo napišem, da smo zadnjo buteljko, ki smo jo odprli, morali dekantirati skoraj eno uro. Seveda pa je bila naša potrpežljivost v celoti poplačana.


Sorte: 30% rumeni muškat, 60% traminec in 10% kraljevina
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Vinifikacija: Maceriranje vseh treh sort skupaj 6 dni. Nato zorjenje v hrastovih sodih 3 leta.

Opis vina:
Vino je temno zlatorumene barve. Aroma je izražena, opojna, neprekosljiva, čutiti je tropsko sadje (melono) in med ter v ozdaju značilna aroma traminca in muškata. Vino je v ustih suho, izredno polnega telesa, mehko, z nekaj zrelimi tanini (posledica dolge maceracije). Res unikatno. Tudi pookus je poseben, poln in zelo, zelo dolg.

Na kratko: Avtorsko vino mojstra iz Bele krajine. Edinstveno.
Ujemanje s hrano: Teletina, zorjeni siri in jedi s tartufi.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."