sobota, 27. december 2014

Peneča vina (1. del); Muškatna penina - P&F Jeruzalem Ormož

Pozdravljen ljubitelj vina!

Prihaja čas, ko se proda oziroma popije največ penečih vin - NOVO LETO! Zato se bom v tem in naslednjem postu posvetil penečim vinom. Le-ta se najpogosteje pridelujejo po dveh različnih metodah:
  • charmat - sekundarna fermentacija v cisternah in
  • klasična ali šampanjska metoda - sekundarna fermentacija v steklenicah.
V splošnem velja, da so peneča vina pridela po drugi metodi višje kakovosti in so zato tudi dražja. Kot primer naj povem, da je Zlata radgonska penina pridelana po klasični metodi, medtem ko je Srebrna radgonska penina po charmat metodi.

Moda je takšna, da v Sloveniji trenutno velika večina ljudi pije in kupuje radgonske penine. Tudi sam jih velikokrat vzamem, saj jih vsak pozna in so konstantno kvalitetne. Ampak v Sloveniji je še veliko drugih vinskih kleti, ki pridelujejo dobre penine. 

V tem postu bom izpostavil slovensko penino pridelano po charmat metodi, ki je po mojem mnenju zelo dobra. Gre za Muškatno penino iz vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož. Pri njen najbolj navduši značilna aroma po muškatih in nežen, slajši okus. Mislim, da je to penina, ki bo zadovoljila tako popolnega laika kot poznavalca. 

Sorta: muškat ottonel
Sladkorna stopnja: polsladko
Alkoholna stopnja: 10.0%
Metoda pridelovanja: charmat
  
S čimerkoli boš nazdravljal, ti želim 
SREČNO, VESELO IN USPEŠNO LETO 2015!

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."