sreda, 3. december 2014

Pinela - Guerila (letnik 2012)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Kar nekaj časa je minilo od mojega zadnjega posta in zato se oproščam.

Predstavil bom vino avtohtone slovenske sorte pinele, ki uspeva samo v Vipavski dolini. Gre za buteljko iz dobro znane vinske kleti Guerila. Moram pohvaliti stil spletne strani in tudi stil komercializacije te kleti. Predvsem zaradi tega, ker je naravnana proti mlajšim ljubiteljem vina.

Za sveže vino je letnik 2012 že nekoliko star. Posledica tega je, da je vino že izgubilo tisto mladost, tisto svežino, ki jo nekoč imelo. Namreč, to vino sem že pil pred približno enim letom. Takrat je dišalo omamno, bilo je srednje polnega telesa in izredno sveže. Skratka odlično sveže vino. Verjetno najboljša pinela kar sem jih pil (poleg Ferjančičeve). Danes pa mislim, da je čas letnika 2012 že minil. Seveda pa priznavam, da se vino v različnih buteljkah različno razvija in je zato možno, da je kakšna izmed njih še takšna, kot bi morala biti.


Sorta: pinela
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Vinifikacija: Pet ur hladne maceracije. Šest mesečno zorenje vina v jeklenih cisternah na odmrlih kvasovkah.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je manj izražena, primarnih vonjav ni več, diši že bolj po medu. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, s prijeno kislino, sveže, z malo ostanka CO2. Pookus je srednje dolg, rahlo grenak, začne se lepo, ampak na koncu ne ostane prav dosti v ustih.

Na kratko: Nekoč odlična pinela, ki je najboljše čase že videla.
Ujemanje s hrano: Testenine, ribe in perutnina ter manj zorjeni siri.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."