torek, 23. december 2014

Rebula - Jakončič

Pozdravljen ljubitelj vina!

V zadnjem postu sem opisal Blažičevo svežo rebulo. Čisto po naklučju bo tudi ta post namenjen vinu enake sorte in podobnega stila (sveže). Gre za rebulo iz vinske kleti Jakončič v Goriških Brdih. Glavna razlika med tema dvema vinoma v načinu pridelovanja je ta, da pri Blažičevih pustijo vino več časa na drožeh (maceracija je nekoliko daljša).

Sodba? Zelo dobra rebula, ki jo krasi lepa mineralnost. Je pa manj polnega telesa. Vsekakor ni nič narobe, če je vino lažje. Nekaterim ljudem je to bolj všeč. Kot veliko drugih stvari, je to stvar osebnega oksua. No, moj favorit je še vedno Blažičeva rebula.

Sorta: rebula
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Vinifikacija: Vino je približno 6 mesecev zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je zelo svetlo zlate barve. Aroma je manj izražena, sveža, sortna, po sadju (citrusi, zelena jabolka). V ustih je vino suho, sveže, s prijetno kislino, brez mehurčkov CO2, izredno mineralno, ampak manj polnega telesa. Pookus je srednje dolg in osvežilen.

Na kratko: Lažja, sveža rebula katere glavni adut je lepa mineralnost.
Ujemanje s hrano: Lažje, manj intenzivne jedi, postrvi na žaru, mozzarella.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."