četrtek, 27. november 2014

Sauvignon Bagueri - Vinska klet Goriška Brda

Pozdravljen ljubitelj vina!

Lepa stvar je, ko te neko vino pozitivno preseneti. Še posebaj, ko tega ne pričakuješ. Buteljko so pridelali v vinski kleti Goriška Brda in je iz linije Bagueri, ki je poimenovana po grofu katalonskega rodu (Silverio de Baguer). Ta je živel v gradu Dobrovo, poleg tega pa je bil velik vinski poznavalec. V vinski kleti Goriška Brda predstavlja ta linija najvišjo izmed sortnih vin. Nad njo so le vina A+ (belo in rdeče) in M+ (oranžno vino). 

Moram priznati, da mi do tega vina, linija Bagueri vinske kleti Goriška Brda ni bila posebaj pri srcu. Vsa bela vina so se mi zdela nekako preveč "ožgana". Zaradi tega sem bil pred poizkušanjem nekoliko skeptičen. Toda s prvim požirkom se je vse to spremenilo. Vino je skorajda odlično. Želel bi si le, da bi odhod pustil večji pečat.

Sorta: sauvignon
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Zorenje 80% vina v inoks cisternah, 20% pa v francoskih barikih 5 mesecev.

Opis vina:
Vino je zlate barve. Aroma je lepo izražena, sadna (po hruškah) in po bezgu. Širino aromi daje še zelo nežna lesna nota. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, uravnoteženo in zelo nežno. Najboljša stvar pa je, da je obenem masleno in zaradi malenkosti ostanka CO2 ter mineralnosti še sveže. Pookus je srednje dolg in dober. Vino je na vrhuncu.

Na kratko: Zelo dober sauvignon, ki glede na stil vina nima visoke cene. Sedaj na vrhuncu.
Ujemanje s hrano: Začinjene ribe, perutnina, testenine z ne preveč krepkimi omakami in srednje zorjen sir. Čisto dober pa je tudi brez spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."