petek, 14. november 2014

Barbera Prestige - Vipava 1894

Pozdravljen ljubitelj vina!

Po dolgem času se je na seznamu praznih buteljk znašlo rdeče vino. Gre za vino sorte barbera. Ta sorta pri nas uspeva le v Vipavski dolini, vendar pa ni avtohtona sorta, saj uspeva tudi v italijanski pokrajini Piemonte. V Vipavski dolini je bila veliko časa na stranskem tiru. Zadnja leta pa so ji nekateri vinarji začeli posvečati več pozornosti.

Kar je najprej potrebno omeniti pri tem vinu, da se je klet Vipava 1894 odločila za popolno prenovo vseh linij vina. Meni so nove etikete zelo všeč in upam, da bo klet s to novo podobo ter seveda z vini novih letnikov navdušila ljubitelje vina. Spodbudno je tudi, da je to vino prejelo srebrno medaljo na Decanterju letos. Škoda bi bila, če bi nekdaj največja klet v Sloveniji doživela podobno usodo kot mariborski Vinag.


Sorta: barbera
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Vinifikacija: Maceracija je trajala sedem dni. Vino je prešlo biološki razkis in zorelo tri mesece na drožeh v cisternah iz nerjavečega jekla. Nato je zorelo eno leto del v rabljenih barikih, del pa v večjih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je rubinaste barve z vijoličastimi odtenki. Aroma je diskretnejša, po gozdnih sadežih (najbolj malini) in temni čokoladi. V ustih je vino suho, uravnoteženo, prijetno sladko na jeziku, manj polnega telesa in z žametnimi tanini. Pookus je nekoliko krajši, vendar dober.

Na kratko: Zelo pitno, dobro vino, ki za svojo ceno (v Hoferju 3.99€) ponuja kar precej užitka.

Ujemanje s hrano: Manj mastno rdeče meso (svinjska ribica, goveje stegno), srednje zorjeni siri in manj sladke čokoladne sladice.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."