nedelja, 9. november 2014

Zelen - Pasji rep

Pozdravljen ljubitelj vina!

V Sloveniji je kar nekaj avtohtonih sort. Ena najbolj znanih je zagotovo vipavski zelen, iz katerega pridelujejo v večini suha sveža bela vina. Takšna vina lepo dišijo, so zelo mehka, vendar so manj polnega telesa. Postavlja se vprašanje, ali je sploh možno iz te sorte narediti kaj več. Po mojem mnenju spodnja buteljka odgovori ravno na to vprašanje.


Sorta: zelen
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Vipavska dolina
Vinifikacija: Kratka maceracija in zorenje v 1500l-skih hrastovih sodih 12 mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je lepa, srednje izražena, v ospredju nastopa les, v ozadju sadje. V ustih je vino suho, zelo lepo uravnoteženo, lepo masleno in kar je najbolj posebno - izredno mehko. Pookus je srednje dolg, pusti prijeten okus v ustih. Še boljši, kot letnik 2011.

Na kratko: Zelen, ki dokazuje, da se da tudi s to sorto pridelati vrhunska bela vina. Avtorski.
Ujemanje s hrano: Kot aperitiv, zraven manj zorjenih sirov, piščanca, rib in testenin.

Kaj pa ti misliš?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."