petek, 7. november 2014

Sauvignon - Edi Simčič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Sledi opis prvega belega zorjenega vina. Gre za buteljko sauvignona, ki je slabo leto zorel v majhnih barik sodčkih. Nekateri vinoljubi še vedno pravijo, da je barik napaka belega vina. Verjetno v veliki meri zaradi tega, ker barik včasih zastre sadnost in še bolj pomembno sortnost. Mislim, da za to vino povprečen pivec ne bi uganil, da je barikirano.  

Sauvignon je kot sorta ena izmed najbolj aromatičnih. Pri razvoju arome veliko vlogo igra t.i. "terroir" (poddročje, vrsta zemlje). Nekateri dišijo po listih paradižnika in paprike, drugi po bezgu, tretji po seno oz. pokošeni travi, četrti po kosmulji, ipd.


Sorta: sauvignon
Letnik: 2010
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Goriška Brda
Vinifikacija: Zorenje v 225l-skih barik sodčkih približno 11 mesecev.

Opis vina:
Vino je že bolj zlate barve. Aroma je sortna, izražena, široka, po bezgu, pokošeni travi, čudovita. V ustih je vino suho, polnega telesa, krepko, masleno in čudovito zaokroženo. Pookus je zelo dolg in izredno dober. Mojstrovina, ki kljub rabi barika, izražuje sortnost. Dober bo še kar nekaj časa.

Na kratko: Odličen krepak zorjen sauvignon, ki mu barik ni odvzel sortnosti. Za posebne priložnosti.
Ujemanje s hrano: Bolj okusne ribe (romb, tuna, ... ), lahke jedi s tartufi, dimljeni in kozji siri ali pa kot posladek.

Kaj pa ti misliš?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."